Follow on Bloglovin

donderdag 1 juli 2021

Lingerie ontwerpen en naaien

Het afgelopen jaar postte ik hier weinig en daar is een goede reden voor:

Volg mij op Instagram: @handmade_lingerie_by_ellen
De rest van mijn verhaal kan je hieronder lezen. 

Ik deed vorige zomer (2020) 2 workshops lingerie naaien bij de Lingerie Academie en ik had er op slag een nieuwe verslaving bij. 

Ik probeerde in te stappen bij het CVO voor meer lingerie naailessen, maar werd niet toegelaten.  Vervolgens schreef ik me in bij Syntra antwerpen in het 1e jaar Lingerie- en Korsettenmaker, ook daar werd last minute mijn inschrijving teniet gedaan wegens te weinig cursisten.

Na wat opzoekingswerk en wat telefoontjes was ik ingeschreven bij Syntra Hasselt.  Ik stapte in bij de richting Lingerie-Ontwerper.  Helemaal iets anders, want bij deze richting gaat het over het creatieve process van het ontwerpen, en dus niet over de naaitechnieken.
Maar het ging over lingerie en dat was wat mij aantrok!

Ik wist eigenlijk niet goed aan wat ik begon, alhoewel het mij wel verteld werd vooraf. 
Ik heb een super leuk avontuur beleefd!!  Ik heb creatieve kanten van mezelf ontdekt waarvan ik niet wist dat ze bestonden. En ik heb geleerd om op een andere manier naar kleding/mode/details/samenhang te kijken. 

Wat kwam er zoals aan bod?
Een kort stuk geschiedenis over lingerie, de start van een creatief proces door een mindmap, het maken van een moodboard, een persona of klantenprofiel opstellen, basis manuele tekentechnieken, basis tekenen in illustrator, theorielessen merkarchitectuur, een kostprijsberekening maken wanneer je een collectie in productie zou brengen en hoe je een verzameling moet maken van alle andere technische info zoals samenstelling van stoffen, op welke manier iets afgewerkt moet worden, welk materiaal etc. 

Heel veel super interessante informatie dus!   Deze lessen werden aangevuld met een periode van een 4-tal maanden creatie-fase. 
In deze fase was het de bedoeling om alle theoretische leerstof om te zetten in de praktijk. Tegen begin juni moesten we een creatief stuk en 5 commerciële stuks klaar hebben. 

Ik moet toegeven dat dit toch wel een hele intensieve drukke periode is geweest. Maar bovenal ben ik blij met wat ik gemaakt heb.  Het is zeker niet iedereens smaak, maar wat ik hieruit geleerd heb alleen al, geeft mij een ongelooflijk gevoel van voldoening en tevredenheid.  Iets wat mij het lastige Corona-jaar recht gehouden heeft. 

Dit is een line-up van mijn collectie, die ik “Hourglass” noemde.


Ik koos voor een Zandloper omwille van de perfectie en de symmetrie in deze figuur.
In al mijn sets zit ergens de vorm van een zandloper in verwerkt. Soms heel zichtbaar, soms wat subtieler.

Normaalgezien heb ik een hele kleurrijke smaak, maar voor dit avontuur koos ik zwart-wit met een subtiele sparkle. In combinatie met de zandloperfiguur vond ik dat een perfecte match. 

Ik maakte mijn hele collectie voor een top-vriendin die mij het ganse jaar bijgestaan heeft met raad en daad.  We sloten het schooljaar af met een super toffe photoshoot en leuke herinneringen. 

In September zal ik starten aan de andere opleiding waarop ik al heel lang zit te wachten, “lingerie- en korsettenmaker”. In deze 2-jarige opleiding zal ik niet alleen de correcte technieken leren op lingerie in mekaar te steken, maar ook maatwerk komt eraan te pas.   Het schijnt een intensieve opleiding te zijn, maar ik begin eraan met volle goesting;)

Ik besloot om voor dit lingerie-avontuur een instagram account te maken en deze blog uitsluitend voor andere naaisels te gebruiken.
Jullie kunnen mij dus altijd volgen op instagram: @handmade_lingerie_by_ellen

Willen jullie zelf een lingerieset, korset or badmode op maat laten maken bij mij? Vanaf 2023 zou dat moeten kunnen! 💪😜

1 opmerking:

  1. Oh leuk zeg. In het naaijaar volgde ik zelf ook een workshop voor lingerie en sindsdien probeer ik thuis vanalles uit. Ik heb nog getwijfeld om cvo te volgen, maar dat zou moeilijk worden gezien de uren. Succes alvast met je volgende opleiding

    BeantwoordenVerwijderen