Follow on Bloglovin

zaterdag 15 november 2014

De 1e keer iets voor mezelfOndertussen naai ik nu een dik jaar. Ik vond na alle hoezen in de naailes en alle outfits voor mijn zonen, dat het eens tijd werd om voor mezelf iets te maken. Ik maakte vorig jaar in de naailes wel een pyjama voor mezelf (die ik ook draag), maar ik wilde eens graag een écht kledingstuk maken.


Ik koos voor een simpel tricot jurkje, iets wat ik wel vond dat er leuk uitzag en liet een patroontje uit de Butterick naar huis sturen. "easy" stond erop, dus dat moest wel lukken...


AMAI zeg wat een voorbereiding heb ik daaraan gehad...

Eerst en vooral het omrekenen van de maten want alles wordt in feet en inch vermeld.

Ten tweede voor het overtekenen, het waren maar liefst 6 patroondelen waarvan 4 reuze-grote. En ten derde, over gans de jurk zitten nepen en siernaden, dus ik heb per patroondeel dan nog eens een 15-tal merktekens moeten aanbrengen. Ik was al heel wat uren kwijt met voorbereiden en nog niet eens begonnen met naaien.


Anyway, eindelijk was het zover. Volgens de omschrijving had ik begrepen dat ik alles met een stretch-steek moest naaien, wat op zich logisch is bij tricot.

Maar na alle siernaden bij het bovenstuk van het voorpand, zag ik dat het allemaal wat opkrulde door de stretch-steek en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb geprobeerd om dit nog weg te krijgen met het strijkijzer, maar niet meer gelukt. Als ik voldoende stof over had, zou ik het voorpand opnieuw gedaan hebben. Maar dat had ik niet, dus heb ik de rest van de panden, alle siernaden met een gewone rechte steek gedaan en dat was veel netter. Het effectief in elkaar zetten van de jurk heb ik natuurlijk wèl met een zigzag gedaan.


Hier zien jullie het verschil. Links de siernaden met rechte steek, rechts de siernaden met zigzag.Verder heb ik ook nog het probleem dat mijn beleg soms komt piepen boven de rand van mijn jurk. Als iemand een simpele tip heeft om dat volgende keer te voorkomen, laat het mij gerust weten!


En tot slot de aan-foto's. Hier moest ik dus de eerste keer poseren voor men eigen blogje. Eigenlijk helemaal niet zo leuk, maar ik vond, als mijn zonen telkens opnieuw zo mooi poseren, dat ik ook maar eens men best mocht doen.

Ik heb geprobeerd om de jurk langs alle kanten even te tonen:

Patroon: Butterick B5559, model B

Stof: effen tricot uit Den Depot

8 opmerkingen:

 1. Ik vind het een heel mooi kleedje, het was het vele werk zeker waard! Hopelijk raak je niet ontmoedigd en blijf je verder voor jezelf naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Neen, niet ontmoedigd... Maar toch nu eerst terug wat kleding voor de kindjes maken...

   Verwijderen
 2. mooie jurk, het groen staat je goed. Het model is ook heel leuk!! Stik je het beleg vast op een paar mm van de rand? Als je dat niet graag ziet kan je het beleg ook aan je naad stikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de opmerking mammabelle! Ja, het beleg is doorgestikt op 2mm vd rand. Het beleg is wel naar de smalle kant... Maar ik heb gewoon het patroon gevolgd.

   Verwijderen
 3. De jurk staat je super goed. Misschien rekt de stof nog wat terug na het wassen, maar op de aan fotos zie je er niks van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind het een geslaagde jurk! staat je prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, zoveel werk! niks easy als je 't mij vraagt. Knap gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen