Follow on Bloglovin

zaterdag 28 juni 2014

Mauro goes Retro



Een tijdje terug zag ik op het "naaien voor zonen" -groepje op facebook een foto passeren van een jongetje met een hemdje aan met een super leuke print! Heel erg retro en ik wist dat ik het moest hebben!

Ik had al snel het stofje gevonden en online besteld. Het is er eentje van PiekeWieke voor Soft Cactus.


Het patroon van "den Theo" van Zonen09 had ik nog liggen en had ik al 2x met succes een hemdje van gemaakt (met korte mouwen weliswaar).

Deze keer besloot ik om eens een variant met lange mouwen te maken.


Ik wou ook eens iets anders doen, maar wat? Uiteindelijk koos ik ervoor om de binnenste rugpas, het voorpand-beleg, de binnenste staander en de mouwboorden in het oranje te maken, dat zou goed passen bij de oranje bloemetjes van het stofje, de oranje paspel in de zak en de oranje kamsnaps.




En hier gingen we dan...












De mouwsplit maken en de bies eraan stikken, ging super gemakkelijk!

De polsboorden aanbrengen, heeft me toch een paar uren gekost. Ik geraakte niet goed wijs uit de eerste stap van de handleiding (pagina 50 stap 28). Na 2 uren alles voor de duizendste keer nalezen en doorlopen, heb ik besloten om stap 28 over te slaan en gewoon verder te doen met de rest. Was stap 28 nu overbodig voor versie B van den Theo? Ik weet het nog altijd niet...

Maar, het resultaat is wel dat men polsboorden aan men hemdje staan en dat het er best ok uit ziet.







Nog ff wat close-up-jes:













En tot slot: Mauro goes retro:

(sorry, het zijn veel foto's, ik kon niet kiezen) ;)



























En de collage:














woensdag 25 juni 2014

Jacob met Paspel

Ik begon nogmaals aan een JACOB broekje.  En het zal zeker niet de laatste keer zijn!  Zo'n mooie simpel te maken broekjes, daar mogen zeker meerdere exemplaren van zijn.

Deze keer koos ik voor een klassieke blauwe kleur en ik besloot om tussen de zij-naden donkerblauwe paspel te steken.

Het resultaat:





































Close-up van de bovenkant en zij-naden:





En tot slot de "aan-foto's" met Mauro:



vrijdag 20 juni 2014

CHARLIE met sterretjes

De Charlie...  een patroontje van Zonen09 waar ik al lang wilde aan beginnen, maar door mijn gebrek aan ervaring met tricot alles wat op de lange baan geschoven heb. Intussen heb ik wat kunnen oefenen en kon ik me niet meer inhouden!

Bij "den Depot" kocht ik het groene sterren-tricootje van Stenzo en een effen blauwe bijpassende tricot voor de binnenstof en de boorden. 

Hier het resultaat:


Alles ging eigenlijk verrassend goed en snel!  Op enkele uurtjes stond de Charlie in elkaar en ik heb me al moeten inhouden om stofjes te gaan bijkopen om nog eentje te maken!  
Er zullen dus zeker nog Charlie's volgen, maar dan vermoedelijk eens met lange mouwen en meer kleurencombinaties. 

De buitenkraag heb ik mee in de sterrenprint gedaan.  Was oorspronkelijk voorzien om mee in het blauw te maken, maar ik begon plots over de kleurencombinatie te twijfelen en heb het dan maar standaard gehouden.  Achteraf bekeken heb ik daar misschien een beetje spijt van?


Ik heb alles gestikt op mijn gewone naaimachine met stretchsteek en de losse randen binnenin heb ik met de overlock afgewerkt.  


"Ons model" Mauro had weer niet veel zin om te poseren en te blijven stil staan, maar ik heb toch enkele foto's kunnen nemen.


De achterkant (hij draaide zich spontaan om als hij zag dat ik foto's wilde nemen):



Met wat afleiding "vingertjes tellen" kon ik dan toch enkele foto's van de voorkant nemen.
Toevallig heeft Mauro ook zijn Jacob broek aan die ik eerder maakte.

 



Kom mama, stop nu, ik heb er genoeg van!!!


Ok, nog 1x vingertjes tellen dan voor de laatste foto!






vrijdag 13 juni 2014

Jumpsuit en Marcelleke om te oefenen

Onder het motto: "nuttig opgebruiken van mijn aangekochte stofjes en tegelijkertijd nog wat oefenen met tricot, boordstof en tweelingnaald", begon ik aan een Jumpsuit voor baby broer en een Marcelleke voor Mauro.

 Ik gebruikte het tricootje met circusdieren is van Käselotti voor Lillestoff dat ik dus nog liggen had.

Het resultaat:

De jumpsuit beschouw ik eigenlijk als een mislukking.
Ik gebruikte hiervoor een patroontje van "Kiind".  Op het eerste zicht leek het wel simpel en duidelijk, maar als beginner miste ik toch wat info.  

Wat ging er allemaal fout? 
 Om te beginnen wilde ik weeral eens te snel zijn en had ik dus niet goed gelezen hoe ik de kraag moest afboorden met boordstof en heb dus maar wat verzonnen. GEEN goed idee... Zoals je ziet is zowel de kraag als de benen niet mooi rond en slecht afgewerkt.  
Bijgevolg staan de Kamsnaps ook niet mooi.  
De mouw- en pijpboorden op de overlock gingen een heel stuk vlotter omdat ik daar al eens kon oefenen bij mijn vorig projectje.  Alhoewel ik daar ook weer de mist in ging en één pijpboord binnenstebuiten aan het been zette.  
Wat ik met de jumpsuit ga doen weet ik nog niet.  Voorlopig in de kast leggen.  Als baby broer geboren is en de juist maat heeft, zeker eens aanpassen, maar waarschijnlijk erna weggooien.



Het Marcelleke, daar ben ik wel tevreden over!
Ik gebruikte een patroon van "Van Katoen", dat je gratis kan downloaden.

Ik heb wel nog even moeite gehad met de onderkant af te werken met tweelingnaald.  Mijn stof krulde altijd op tussen de 2 stiksels.
En toen las ik plots de magische tip :)  "Zet je steeklengte iets groter, op 3.5 bijvoorbeeld".  En voila, probleem opgelost!  Zie het verschil hieronder.
  

Ik ben ook de tips van Mamasha gaan lezen over het werken met boordstof en tricot.  En dat ging uiteraard een pak beter! 
De boordstof in de hals en mouwen is deze keer correct aangezet.  



Eindconclusie, ik heb het voorlopig gehad met de jumpsuit... Maar een marcelleke, durf ik nog wel eens maken als ik ooit nog eens wat overschotjes tricot heb. 
De tweelingnaald en ikke zijn voorlopig nog niet echt goeie vrienden...   Ik ben er voorlopig geen fan van.  Misschien in de toekomst na wat meer oefening ;)


Indien het weer het toelaat de komende dagen, volgt er zeker nog een "aan"-foto van Mauro met zijn nieuw marcelleke.

-----------------------------------


Zoals beloofd enkele "aan"-foto's van het marcelleke:
(stil zitten is niet mauro's sterkste kant, poseren doet hij ook niet zo graag, vandaar de slechte bewogen kwaliteit van de foto's)




 

 



vrijdag 6 juni 2014

Summer Sea Tricot Broekje

Het kriebelt hier al een tijdje om eens te experimenteren met TRICOT.  
2 weken geleden, kocht ik dan uiteindelijk 2 tricot stofjes op de uitverkoop van Den Depot
Ik kocht van elk stofje 2 meter en zou wel zien wat ik ermee ging doen.

Uiteindelijk vond ik ook een patroontje wat gekend staat als ongelooflijk snel gemaakt en heel simpel:
Het "Summer Sea" Tricot broekje uit de Ottobre 3/2013.  

Het was voor mij een echt naai-experiment!  De eerste keer werken met Tricot, de eerste keer werken met een tweelingnaald, de eerste keer iets maken uit een naaimagazine, de eerste keer werken met boordstof en de eerste keer een kledingstuk helemaal afwerken op de overlock.  
And last, but not least, een allereerste zelfgemaakt kledingstuk voor kleine broer in mama's grote buik!  

Ik begon eraan, maar het ging toch niet zo vlotjes...  
Gelukkig had ik een stappenplannetje gevonden op de blog van CouCou Castor.  Want als je nog niet zoveel ervaring hebt, vind ik de omschrijving in de Ottobre toch wel heel beknopt. 

Eerst en vooral was ik niet aandachtig genoeg en had ik men stofje al uitgeknipt zonder de rand op de stof-vouw te leggen. Ik kon dus al opnieuw beginnen.
Vervolgens viel het mij ook nogal tegen om te overlocken in bochten.  Ik weet niet of anderen daar ook zo'n probleem mee hebben?? Maar ik vond het alleszins niet gemakkelijk. 
En tot slot heb ik dan ook nog eens men boordstof averechts tegen men broekje gestikt.  Steek het maar op de hormonen zou ik zeggen ;)
Anyway, het was een goede leerproef!  Ik ben gewoon opnieuw begonnen en toen ging het allemaal een heel pak sneller en vlotter.  

Hier het resultaat:



Deze keer heb ik wel men achternaad en beennaad eerst mooi afgewerkt met de stretch-steek op men naaimachine en vervolgens de randen overlockt.  Op die manier, als ik dan toch eens uit de bocht ging, waren de naden toch wel netjes dicht. 




    


Het linker tricootje met circusdieren is van Käselotti voor Lillestoff.  
En het rechter sterretjes tricootje is van Stenzo.  
Aangezien ik van beiden nog genoeg stof over heb, zullen mijn volgende tricot naaisels ook in deze stofjes zijn.  
(Op het programma staat onder andere nog een jumpsuit van Kiind voor baby broer in de circus tricot.  En in het sterretjes tricootje ga ik me eens wagen aan de "Charlie" van Zonen09 voor Mauro, maar das voor later!)